• nl

IFRS17 met behulp van IFM

BACK TO NEWS

IFRS17 met behulp van IFM in meer detail

Het implementeren van IFRS17 met gebruik van IFM is relatief eenvoudig aangezien de technische vereisten vanuit IFRS17 al in IFM voorhanden zijn. Wel vereist IFRS17 aandacht bij de inrichting van de processen. Hieronder volgen in meer detail enkele belangrijke elementen van IFRS17.

  • De waardering van een verzekeringscontract kent drie elementen, nl. de future cashflow die op basis van de actuele rentecurve wordt verdisconteerd, een risk adjustment en een contractual service margin (CSM). De eerste twee vormen tezamen de fulfilment cashflow. De CSM geeft de waarde van de nog niet-verdiende winst op het contract aan.
  • Er kan een Other Comprehensive Income (OCI) worden aangehouden op de balans om de financiële resultaten geleidelijk door de V&W te laten lopen.
  • Winstneming onder IFRS 17 voldoet aan specifieke regels. Cashflows worden herijkt per rapportage op actuele veronderstellingen. Positieve niet-financiële resultaten lopen via de CSM. Negatieve resultaten moeten direct via de V&W. Financiële resultaten mogen opgevangen worden in de OCI.
  • Zowel de CSM als de OCI worden geamortiseerd over een periode gelijk aan de contractduur.
  • Contracten mogen geaggregeerd worden waarbij de ingangsdatum niet meer dan een jaar mag verschillen. Verder moeten de contracten hetzelfde reageren op risico’s t.a.v. omvang en timing. En er is een splitsing naar winstgevendheid (3 niveaus: geen significant risico verlieslatend, bij aanvang winstgevend maar risico op verlieslatend, bij aanvang verlieslatend).

Met behulp van IFM kan aan de nieuwe regelgeving worden voldaan. De volgende stappen worden dan doorlopen.

De schadedriehoeken kunnen op geaggregeerd niveau worden opgesteld. Aangezien IFM al een onderverdeling per jaar kent over de loss perioden is een splitsing van driehoeken op dit niveau niet nodig. Wel moet gekeken worden naar de wijze waarop onderscheid gemaakt kan worden naar contracten met een verschillende looptijd. De driehoeken kunnen separaat worden opgesteld voor verschillende productsoorten en verwachte winstgevendheid.

  • De berekening van de verwachte schade naar de actuele parameters vind plaats op eenzelfde manier zoals dat nu gebeurt voor Solvency II. Specifiek is het toepassen van een actuele rentecurve zonder verdere stappen mogelijk in IFM.
  • De contante waarde van de premies naar actuele parameters berekenen is eenvoudig te doen. De bekende toekomstige cashflow wordt contant gemaakt tegen de actuele rentecurve. Dit kan door de premie cashflow als een driehoek in te lezen waarbij alle betalingen in de eerste development periode plaatsvinden.
  • De waarde van de fulfilment cashflow is het verschil in waarde tussen de verwachte schade en de contante waarde van de premies.
  • Per aggregatiegroep wordt het resultaat verwerkt in de CSM en eventueel de OCI.

Hoe dit precies uitwerkt op detailniveau is in gezamenlijk overleg met de betrokken specialisten, in de werkgroep, te bespreken. Graag zijn wij betrokken bij dit overleg om zo efficiënt mogelijk de overgang naar IFRS17 te maken. In dit overleg kan dan ook gekeken worden welke aanpassingen van IFM nodig zijn.

Vragen over IFRS17 of Solvency II? Neem contact op met Marc Dijkstra via dijkstra@posthuma-partners.nl of + 31 182 231 266

 

Interesting news? Dont forget to share.

Related News

Wereldwijde standaard IFRS17 op lokaal niveau

Per 2021 moet de implementatie van IFRS 17 afgerond zijn. Deze nieuwe standaard is afgelopen mei gepubliceerd. Het doel

Read more

How did the Asia adventure 2017 continue?

In South East Asia there are on the brink of using data-analytics, machine learning and innovative tools into their Claims Management Proces

Read more

CMF inzetbaar voor alle branches

CMF (Claims Management Filter) een belangrijke tool die helpt het schadebehandelingsproces te verbeteren. Het is met name bedoeld om de kost

Read more

Bel mij terug

Nieuwsgierig geworden? Laat een telefoonnummer achter en je wordt teruggebeld door één van onze consultants.

BEL MIJ TERUG